Huawei, “Sadeleştirilmiş 5G” dağıtım stratejisini açıkladı. Huawei’ye göre, ağ basitleştirme, otomasyon ve iş basitleştirme uygulamaları gelecekte mobil ağların hangi yöne doğru geliştirileceği konusunda belirleyici olacak.
Büyük ölçekli ticari kullanıma uygun 5G ağları ve terminallerinin birlikte olgunlaşma sürecinden geçtiği bir dönemdeyiz. Mobil iletişim tarihinde ilk kez ekosistemin de bu kadar hazır olduğu bir dönemdeyiz. 3G döneminde, akıllı terminaller ağlardan yaklaşık beş yıl sonra olgunlaştı. 4G döneminde ise akıllı terminallerin olgunlaşması neredeyse iki yıl sürdü. Ekosistemin hızlı gelişimi 5G’nin gelişmesini de hızlandıracak. Dünya genelinde 3G ve 4G kullanıcılarının sayısı, sırasıyla on ve beş yıl içinde 500 milyona ulaştı. 5G kullanıcı sayısının ise sadece üç yılda bu rakama ulaşması bekleniyor.
Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Huawei Kablosuz Çözümler Pazarlama Direktörü Peter Zhou, “5G, benzeri görülmemiş bir hızla gelişim gösterecek. Huawei’nin odağında ise karmaşadan sadeliğe doğru yönelmek yer alıyor. Sistematik inovasyonla 5G dağıtımını daha verimli ve kullanışlı hale getirmeyi hedefliyoruz ve böylece 5G’nin hızla yol almasına yardımcı oluyoruz” dedi.
Sadeleştirme, 5G dağıtımını hızlandıracak
5G döneminde, çoklu-RAT (Radyo Erişim Teknolojisi – Radio Access Technology) (2G/3G/4G/5G) ağlarının devamlılığını sağlamak, karmaşık ve zor olmanın yanı sıra, yüksek işletme ve bakım maliyetleri de gerektiriyor. Bu nedenle; temel ses, nesnelerin interneti ve veri servislerinin de LTE ağına taşınması ve LTE’nin ana servisler için bir taşıyıcı konumuna gelmesi gerekiyor. Gelecekte, hedef ağ “LTE + NR”ye evrilirken, RAT basitleştirme özelliğine de sahip olacak.
Huawei, site dağıtımı için Super Blade Site çözümünü tanıttı. Geleneksel siteler, büyük izdüşüm (footprint), pahalı kiralama, yüksek enerji tüketimi ve karmaşık işletme ve bakım gibi sorunlarla karşılaşıyor. Huawei’nin yeni çözümü, bu sorunların aşılmasını sağlamanın yanı sıra, var olan site kaynaklarının tamamını kullanarak site dağıtım verimliliğini artırıyor. Dış mekan modüler tasarımı, 5G döneminde site dağıtımını kolaylaştırıyor. Blade sitelerin ihtiyaç duyduğu izdüşüm sıfır olduğu için, operatörlerin temel kaynaklara bağımlılığını azaltıyor. Böylece, hızlı 5G dağıtımı sağlanıyor ve sitedeki toplam mülkiyet maliyeti de büyük ölçüde azaltılıyor.
Otonom işleyen mobil ağlar için bir dizi ağ otomasyonu çözümü
Huawei, Kasım 2018’de otonom işleyen mobil ağlar kurmak için bir mimari modeli yayınladı. Bu mimari sayesinde, daha az manuel işlemle mobil ağlar oluşturmak da mümkün hale geliyor.
Huawei bu toplantıda, MBB Automation Engine (MAE) ve güçlü bilgi işlem yeteneğine sahip baz istasyonları da dahil olmak üzere, otonom işleyen mobil ağlar için bir dizi çözüm yayınladı. Mobil ağların beyni sayılan MAE, ağ öğesine yönelimli işletme ve bakımdan, senaryo yönelimli işletme ve bakıma, basit ağ yönetiminden ağ yönetimi ve kontrol yakınsamasına geçişi sağlıyor. Güçlü bilgi işlem yeteneği ve doğru ağ yönetimi özelliğine sahip baz istasyonları, ağ performansını sürekli olarak geliştirirken mobil ağların otonom işleyişini kolaylaştırıyor.
Sadeleştirme, 5G’de başarı getirecek
5G’nin ilk aşamasındaki birincil servisler olan eMBB servisleri olgunlaşmış 4G iş modellerinin devamı ve geliştirilmişi niteliği taşıyor. eMBB konusunda öne çıkan üç işletme formu, sınırsız servisler, kablosuz ev genişbantı ve Cloud X olarak saymak mümkün. Şu anda dünya genelinde operatörlerin yüzde 70’i sınırsız servis sunuyor ve operatörlerin yüzde 40’ı kullanıcı başına mobil ortalama gelir artışını (ARPU) gözlemledi. Geleceğin “sınırsız” çağı, buna oran ve gecikmenin de dahil olduğu farklılaştırılmış ağ deneyimi ve hizmet deneyimi sunmayı gerektiriyor.
Kablosuz ev genişbant sistemleri, 4G döneminde ticari başarısını ortaya koydu ve 2018 yılında yaklaşık 30 milyon kullanıcıya ulaştı. 5G döneminde de kablosuz ev genişbantı büyümesinin altın çağını yaşayacak. Ayrıca, 5G döneminde eMBB hizmetleri de sürekli olarak yenilenecek. Cloud VR/AR, Cloud PC ve Cloud Gaming olarak tanımlanan Cloud X servisleri, akıllı terminaller ve bulut uygulamaları gibi yeni servisler için terminallere bulut aracılığıyla bağlanıyor.
Gelecekte 5G, tüm sektörler için dijitalleşmeyi mümkün kılacak ve operatörler için daha fazla gelir alanı sağlayacak. Huawei, araçların interneti (IoV), bağlantılı drone ve akıllı üretim konularında X-Labs ile dünya genelinde 280’den fazla ortakla çalışmaya devam ediyor.