Türkiye’nin ve dünyanın ilk “Akıllı Çay Demleme Otomatı” SwarTea IoT’nin AR-GE sürecinde ortaya çıkan veriler şaşırttı. Yılda kişi başına 3,5 kilogram ile en çok çay tüketen ülkeler sıralamasında birinci olan ülkemizde demlenen çayın yarısına yakını israf ediliyor.

SwarTea Kurucu Ortağı Özcan Yıldız, Türkiye’nin en çok tüketilen içeceği olan çayın geleneksel demleme yöntemi nedeniyle demlendikten en fazla bir saat sonra bayatlamaya başladığını, bu nedenle demlikte kalan çay ve suyun israf edildiğini belirtti. Mobil aplikasyonla uzaktan yönetilebilme gibi pek çok özelliğinin yanında patentli bir teknoloji olan asansörlü demlik sistemi sayesinde çayın lezzetini 6 saat taze tutabilen SwarTea IoT’nin AR-GE çalışmaları sırasında yapılan karşılaştırmalı çalışmalar şaşırtıcı veriler ortaya koydu.

100 bardak çay içerken en az 40 bardağı çöpe döküyoruz

SwarTea’nin yaptığı uygulamalı araştırma çalışmalarına göre, günde 100 bardak geleneksel yöntemlerle demlenmiş çay tüketen bir firma çay, su ve elektrik bedeli olarak aylık 675TL’lik bir değeri çöpe atıyor. Çöpe atılan çay, su ve enerji tüketimin yüzde 40’ını oluşturuyor. Bir başka değişle günde 100 bardak çay içilen bir işyerinde 40 bardak çay içilmeden israf edilmiş oluyor. Geleneksel demlik ve kazanlarda suyun içinde kalan çay 45 dakika sonra acılaşmaya ve bayatlamaya başlarken, lezzetini de kaybediyor, bu nedenle yeniden çay demleniyor. Bu süreç mesai saatleri içinde defalarca tekrar ediliyor.

Nesnelerin interneti (IoT) ile İnce Belli Bardakta Çay

SwarTea’nin sahip olduğu Uzaktan Erişim Yönetim ve Raporlama Sistemi ve Anlık İzleme Teknolojisi sayesinde kurum içi çay tüketimi takip edilebiliyor, raporlanabiliyor ve tüketim malzemeleri kontrol altında alınabiliyor. Çay, su ve elektrik tasarrufu konusunda ölçülebilir faydalar sunan SwarTea IoT ile içmeyeceğiniz çayı demlemenize gerek kalmıyor. Demlenen çay 6 saate kadar aynı lezzette içilebiliyor. SwarTea IoT, hijyeni de en üst seviyede sunuyor. Bunlara ek olarak kazaların önüne geçen emniyet özellikleri de iş güvenliği açısından kurumsal müşterilerin ilk tercihi oluyor. IoT tabanlı (Nesnelerin İnterneti) olarak tasarlanan SwarTea IoT Akıllı Çay Otomatı; internete bağlanabiliyor, uzaktan yönetilebiliyor, şirketlerin bulut sistemlerine, finans, muhasebe ve ERP sistemlerine entegre edilebiliyor. Doğrudan makineden; Kredi kartı, Yemek kartları, Bozuk para sistemi, QR Kod ve Sanal POS, iBeacon Teknolojisi, Yaka kartı (NFC) ile çalışan sistemde arzu ederseniz oturduğunuz yerden IP telefon ya da IOS ve Android tabanlı cep telefonları üzerinden çay siparişi vermeniz mümkün. Dokunmatik ekran üzerinden dem ayarınızı ve bardak seçiminizi yapabildiğiniz sistemde çay demleme saati de önceden ayarlanabiliyor.