Evde, arabada olduğu gibi dijital dünyamızda da bahar temizliği şart.
Artık hayatımızın önemli bir kısmını dijital dünyada geçiriyoruz. İletişim ihtiyacımız başta olmak üzere birçok konuda dijital dünyanın nimetlerinden faydalanıyoruz.
Yaza girerken dijital bahar temizliği yapıp dijital dünyanızı düzenlemenize yardımcı olacak 7 öneri.
Şifrelerinizi güncelleyin
Dijital servislere giriş anahtarımız olan şifreleri kimseyle paylaşmamak kadar önemli olan diğer bir kritik nokta ise bu şifreleri belli aralıklarla güncellemek. Tek bir şifre kullanmaktan sakının ve başkalarının tahmin edebileceği şifreleri tercih etmeyin. E-posta, sosyal medya hesaplarınızda gelişmiş giriş seçeneklerini aktif hale getirip mutlaka cep telefon numaranız ile eşleştirme yapın.
Diğer önemli bir şifre ise Wi-Fi ağının şifresi. Wi-Fi ağımıza davetsiz misafirlerin girmesini önlemek için Wi-Fi şifresini güncelleyin.
Kablo ve şarj cihazlarını kontrol edin
Günde en az bir kez kullandığımız akıllı telefon şarj kablosu başta olmak üzere kullandığımız tüm aksesuarları gözden geçirmekte fayda var. Ezilen, yıpranan kabloları yenileri ile mutlaka değiştirin. Şarj adaptörü ve prizleri de aynı şekilde kontrol edin. Güvenliğiniz için mutlaka orijinal aksesuarları tercih edin.
Yedeklerinizi gözden geçirin
Kağıt devri sona ererken dijital ortamda sakladığımız dosyalar hızla büyüyor. Telefon, tablet, bilgisayar, depolama birimlerinde sakladığımız dijital verinin güvenliği önem kazanıyor. Cihazlarımızdaki fotoğraf, video ve diğer belgelerin dijital bir kazaya kurban gitmesini istemiyorsanız mutlaka yedekleyin. Yedekleme için harici diskler ya da bulut servislerini kullanabilirsiniz.
Gereksiz uygulamalardan kurtulun
Merak edip telefonumuza yüklediğimiz birçok uygulamayı birkaç kez kullanıp bırakıyoruz. Silmediğiniz uygulamalar telefonda yer kaplarken arka planda ise pil ve diğer sistem kaynaklarını tüketiyor. Telefonda ve bilgisayarda kullanmadığınız uygulamaları silerek cihazlarınızı bir nebze olsun rahatlatabilirsiniz.
Güncel kalın
Dijital hayatın olmazsa olmazı yazılım güncellemelerini göz ardı etmeyin. Güvenlik ve performans konusunda sorun yaşamamak için cihazların yazılım güncellemelerini takip etmek kritik öneme sahip. Akıllı telefon, bilgisayar, tablet, akıllı televizyon, giyilebilir teknoloji ve diğer tüm dijital cihazlarınızın yazılımlarının güncel olduğundan emin olun. Antivirüs programlarınızı güncellemeyi de unutmayın.
E-posta hesaplarınız silinmesin
Birçoğumuz birden fazla e-posta hesabına sahibiz. Hotmail, Yahoo, Yandex, Gmail gibi kullandığımız e-posta hesapları ile birçok siteye ve servise üye olduk. Bu ücretsiz e-posta servisleri ömür boyu kullanım sunsalar da belli süre giriş yapılmayan hesaplar silinmektedir. E-posta hesaplarınızın silinmesini önlemek için hesaplarınıza giriş yapın. Tüm e-posta hesaplarını tek bir yerden kullanmanıza olanak sunan bir e-posta servisi kullanmak ise kalıcı bir çözüm olacaktır.
Bakterilerden kurtulun
Telefonlarımız birçok bakteriye ev sahipliği yapıyor. İngiltere’deki Surrey Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada telefonlarda tuvaletlere oranla 18 kat daha fazla bakteri bulunduğu sonucu ortaya çıkmıştı. Sağlığımızı tehdit eden bu durumdan korunmak için telefonumuzu temizlemek şart. Telefonun ekran ve arka kasa temizliği dışında en çok bakterinin olduğu kulaklık ve şarj girişleri de mutlaka temizlenmeli.
Telefonu darbelerden ve bakterilerden korumak için kullandığımız kılıfların üretildikleri plastik, kumaş gibi malzemeler daha çok bakteri barındırmaktadır. Bu yüzden telefon kılıfınızı belli aralıklarla değiştirmek en sağlıklı yöntem.
Bu yazının bir kısmı 6 Mayıs 2018 tarihinde Vatan Gazetesi’nde yayımlanmıştır.