Akıllı telefon fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Peki yurt dışından uygun fiyata cep telefonu almak ne kadar avantajlı? Yurt dışından telefon getirmenin riskleri var mı?
Bugüne kadar birçok kez yurt dışından telefon, dizüstü bilgisayar, fotoğraf makinesi, tablet bilgisayar almışlığım var. Başta akıllı telefon olmak üzere elektronik cihazların fiyatlarının Türkiye ile karşılaştırıldığında birçok ülkede daha uygun olduğu bir gerçek. Ancak son dönemde yükselen döviz kurları ve değişen garanti koşulları dengeleri değiştirdi.
Yurt dışından akıllı telefon almayı düşünüyorsanız bazı konulara dikkat etmeniz de fayda var.
IMEI kaydını 120 gün içinde yaptırın
Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonlara SIM kart taktığınız günden itibaren 120 gün içinde elektronik kimlik olarak adlandırılan IMEI bilgisinin kaydının yapılması gerekiyor. 120 gün içinde IMEI kaydı yapılmayan cihazlara mobil operatörler servis sunmayı kesiyor. IMEI kaydını yaptırmak için ilgili kişiye ait pasaport üzerinde son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminin olmaması ve kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihin üzerinden 120 gün geçmemiş olması gerekiyor. E-devlet üzerinden pasaportunuz üzerinde kayıtlı cihaz olup olmadığını görebiliyorsunuz.
E-devlet üzerinden yapabileceğiniz IMEI kayıt işlemini için 171 TL harç ödemeniz gerekiyor.
Pasaport kaydı sahtekarlıklarına dikkat
Telefon kaydını tanımadığınız birisine ait pasaporta yaptırmak başınıza iş açabilir. Ücret karşılığı pasaport kaydı yapan sahtekarların sahte kayıttan, kaydı sonradan düşürmeye varıncaya kadar onlarca numarası var. İnternetteki “Yurt dışından gelen telefonlarınız için pasaportlar mevcuttur” ilanlarına güvenmeyin. Sadece kendinize ait ya da ailenizden birisine ait pasaporta kayıt yaptırın.
Garanti ve servis mağduru olmayın
Bazı markalar yurt dışından getirilen cihazları garanti kapsamı dışında tutarken, bazıları ise sınırlı garanti ve servis hizmeti sunuyor.
Apple, geçtiğimiz yıl Türkiye’yi uluslararası garanti listesinden çıkardı. Apple’ın en popüler cihazı iPhone’u Türkiye’den aldığınızda 2 yıllık garantisi varken yurt dışından alıp getirdiğinizde cihaz garanti kapsamında değil.
Samsung ise yurt dışından getirilen cihazlar için 1 yıl süreyle sınırlı garanti sunuyor. Cihaz değişimi, yazılım güncelleme gibi bazı işlemler ise garanti kapsamı dışında tutuluyor.
Mağdur olmamak için alacağınız cihazın uluslararası garanti şartlarını ve Türkiye’deki garanti durumunu mutlaka öğrenin.
Vergi iadesi
“Tax Free / Tax Refund” yani vergi iadesi turistler için mutluluk kaynağıdır. Tax Refund birçok ülkede standart olsa da istisnalar var. Örneğin ABD’de satın aldığınız telefon için değişken eyalet vergisini ödemek zorundasınız. Ödediğiniz bu verginin iadesi ise yok.
Vergi iadesi sunan bir ülkeden telefon aldığınızda Tax Refund belgesini mutlaka ilgili mağazada düzenletip bunu ülkeden ayrılırken gümrükte işleme koydurmanız gerekiyor.
Astarı yüzünden pahalı olabilir
Yazımın başındaki sorunun cevabına gelecek olursak, geçmiş yıllarda yurt dışından telefon getirmek tartışmasız avantajlıydı ancak artık bu avantaj büyük oranda kayboldu. Değişen garanti şartları, yükselen döviz kurları, artan pasaport kayıt masrafı ile artık hesabı dikkatli yapmak lazım.
Bu yazının bir kısmı 25 Mart 2018 tarihinde Vatan Gazetesi’nde yayımlanmıştır.